Servië - Reisverslag uit Podgorica, Montenegro van Marij Nuijten - WaarBenJij.nu Servië - Reisverslag uit Podgorica, Montenegro van Marij Nuijten - WaarBenJij.nu

Servië

Door: Anneke en Marij

Blijf op de hoogte en volg Marij

22 Juni 2025 | Montenegro, Podgorica

We fietsen langs de grenzen van Slovenië, Hongarije en Kroatië en rijden Servië binnen. Een land waar we nog nooit geweest zijn. Spannend!

Servië is wat betreft vriendelijkheid van mensen een verademing. De douane verwelkomt ons al met "I don't know what to say, its awesome what you do". Amper binnen krijgen we escorte van een man op een elektrisch brommertje richting juiste weg en bij de supermarkt komen ze eens informeren wat we hier toch doen. Én we krijgen natuurlijk ook weer van die mooie ouderwetse stempels in ons paspoort, staat er ook weer eens wat in dat boekje.....

Het is hier vrijwel elke dag boven de 30 graden. De campings zijn goed, maar ook een appartement is voor zo'n 35 euro te huur. Elke dag heeft de overnachting weer een verrassing in petto. We genieten van de openheid, het vertrouwen en de vriendelijkheid die mensen je hier geven. Wat zijn we wat dat betreft toch veel kwijt geraakt in Nederland!

- Anneke krijgt applaus van een aantal schoolkinderen die met ons proberen te communiceren op zijn Servisch-Engels.

- Zôran stelt zijn zomerhuis ter beschikking. De sleutel ligt onder de steen en van geld wil hij niets weten. Hij houdt bijen, zoals veel Serviërs en we krijgen ook nog een grote pot honing.

- Lieve aardige mensen waar we een huisje huren. Ze spreken alleen Servisch en wonen aan het eind van een steil grintpad. Een verre buurman kent drie woorden Engels en twee Duits. Komt weer helemaal goed.

- Een man komt op ons af met een mobieltje in de aanslag. Hij zag onze fietsen staan en dacht al dat wij die Nederlanders waren die een studio bij hem hadden gehuurd. Hij heeft zijn schoonzus in Dordrecht aan de lijn, zodat die voor tolk kan spelen. Staat hij ons dus gewoon op ons te wachten en kunnen we een paar uur eerder naar binnen. We staan echt perplex.

- Een Finse vrouw runt in de zomer de camping van haar ouders. Ze komt langs met drankjes en potje huishoning. En steeds de vraag: "Do you want or need anything?"

Voor het eerst schrijven we recenties op Booking en Google. Een extra aanbeveling is het enige wat we terug kunen doen......

En verder:

Noord Servië is vlak met veel landbouw. In het midden van het land ligt het Tara gebergte, een Nationaal Park waar nog bruine beren wonen.

Het blijkt mee te vallen om 850 hoogtemeters te overbruggen in 15 kilometers als je de accu wat hoger instelt. Maar ja, dan rijden wij in het groen en de accu in het rood. We blijven daarna dus in de laagste stand fietsen, dan worden de inspanningen wat beter verdeeld.

Marij rijdt twee keer over een slang heen. Ze durft niet meer terug om te zien wat er van overgebleven is. Ze bouwt ook aan een tunnelsyndroom. Alle tunnels zijn hier onverlicht en ze verliest midden in de tunnel alle oriëntatie, wordt bang en valt. Dat is niet zo handig in een tunnel, gelukkig is ze weer opgekrabbeld voor er verkeer aankomt. Gebroken spiegel, geschaafde elleboog en trillende benen is de opbrengst!

Anneke zoekt het op een ander terrein. Zij ontdekt een tekenbeet met een grote rode cirkel er omheen. Geluk bij een ongeluk, wij zijn in een klein stadje met een medische inlooplocatie. Als we die eenmaal hebben gevonden, mogen de fietsen veilig binnen en worden wij richting doktoren gewezen. We schamen ons een beetje over de voorrang die we krijgen toegewezen. Drie vrouwen buigen zich vervolgens over de rode cirkel, eentje daarvan speelt tolk. Ze vergezelt ons daarna naar de apotheek, zodat we niet hoeven te zoeken. Ongelooflijk én het consult is ook nog gratis.

Het zal niemand verbazen dat Servië heel hoog in onze top tien van toplanden in Europa komt te staan. Wat een prachtige mensen.

Groetjes van Anneke en Marij

• 22 Juni 2025 - 14:07

Renate Popken:

Wat een super leuk verslag, ik heb het voorgelezen aan mijn zusje, Petra, en die gaf ook als commentaar ‘wat schrijft zij fijn, ze moet een boek gaan uitgeven’ . Dat compliment en suggestie wilden wij jullie meegeven. Grappig dat jullie juist zo lovend zijn over de mensen in Servië. Ik heb vanuit het Joegoslavisch restaurant dat mijn ouders gehad hebben juist hele andere geluiden gehoord. Dit neem ik weer mee, er zijn meerdere kanten aan een verhaal. Ik wens jullie nog veel fietsplezier. Is er geen lamp op fiets van Marije te zetten zie haar voldoende vertrouwen geeft in de tunnels?

• 22 Juni 2025 - 15:30

Wil De Vos:

Wat een fantastische reis weer zo te lezen en wat een geweldig verslag. Altijd leuk om te lezen. Ook weer wat pech met tunnels en teken. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Wat een vriendelijke mensen allemaal. Geniet nog verder en nog veel veilige [e-1f6b2] kilometers.

• 22 Juni 2025 - 15:37

Jenny:

Mooi verhaal weer Marij. In de dorpjes en landelijke plekken waar jullie komen zijn de mensen vriendelijk zo te merken. In drukke toeristen plaatsen vond ik ze erg stug. En niet echt aardig. Zo zie je maar. Jullie maken weer vanalles mee. Leuk om te lezen. Hoop dat het geen Lime wordt An! Niet meer vallen Marij! Houd het heel. Veel plezier en nog veilige kilometers.

X Jenny

• 22 Juni 2025 - 16:07

Ria Caljouw:

Wat super te lezen hoe jullie genieten van Servië. Wij behelpen ons met Ermelo waar ik met 4 zussen, een schoonzus en twee zwagers 5 dagen op de fiets vanuit hotel De Heerlickheijd de omgeving verken. Ook aardige, vriendelijke mensen hier [e-1f929]. Hartelijke groet van de familie Rooijackers en blijf heel.

• 22 Juni 2025 - 20:10

Tonny:

Hallo Anneke en Marij,

Leuk dat jullie de mensen in Servië zo aardig vinden, De buurlanden zullen een ander verhaal vertellen. maar in de dorpjes zijn de mensen meestal aardig,

Jullie hebben alweer aardig wat km afgelegd. Fijn dat de accu daarbij helpt. En niet teveel ongelukken maken, Dus komen jullie straks ook weel heel terug.

Liefs.

Tonny

• 22 Juni 2025 - 20:56

Bernadette:

Leuk verslag weer!

Het was te verwachten dat er wat spannende momenten zouden komen. Jullie zijn alweer een tijdje onderweg.

Goed dat je er snel bij was om die tekenbeet te behandelen.

En inderdaad wat betere verlichting op de fiets wil misschien helpen om dat tunnelsyndroom te bestrijden.

Veilige reis verder, groetjes uit la France.

Willem en Bernadette

• 22 Juni 2025 - 21:42

Jacqueline:

geweldig wat een verhaal weer

Jullie beleven zo nog eens wat .Nog veel plezier.

r

• 23 Juni 2025 - 08:05

Greetje ( Van De Overkant ):

Aardige mensen ontmoeten aardige mensen en wij mogen meegenieten.

Wat een heerlijk verslag weer, altijd weer benieuwd naar jullie belevenissen en deze keer zo duidelijk dat jullie genieten van aardige mensen.

Kennismaken met Servië, voor jullie nieuw, zo ook voor ons.

In het verslag natuurlijk ook de tegenslagen waar jullie aan gewend zijn, maar gewoon weer doorfietsen.

Wij kijken weer uit naar het volgend verslag, voor ons ook spannend.

Nog heel veel plezier en tot ziens!

• 25 Juni 2025 - 17:42

Verweij:

Leuk dat de mensen zo vriendelijk zijn. Kijk uit naar het volgende verslag. Goede reis verder. Gr Bea en Peter.