Reis door Denemarken - Reisverslag uit Hirtshals, Denemarken van Marij Nuijten - WaarBenJij.nu Reis door Denemarken - Reisverslag uit Hirtshals, Denemarken van Marij Nuijten - WaarBenJij.nu

Reis door Denemarken

Blijf op de hoogte en volg Marij

31 Mei 2014 | Denemarken, Hirtshals

De oostkust van Denemarken verrast ons volledig. Het is een glooiend landschap met soms wat felle klimmetjes, we trainen dus alvast voor IJsland!
Op de campings krijgen we hier allerlei adviezen en kaartjes van de omgeving. Met een flesje wijn erbij is er dan al gauw een route voor de volgende dag gepland. Die houdt in dat we over smalle paadjes fietsen, al dan niet verhard. We komen ook hele stukken met steenslag tegen. Soms hebben ze de weg net van nieuwe steentjes voorzien die wij er dan in mogen rijden. Eerlijk gezegd leveren wij onze bijdrage liever in een later (wat verharder) stadium.
Verder laten wij ons hier blij verrassen. Het weer werkt ook mee: de eerste twee weken van mei zijn iets minder, maar daarna wordt het bijna zomer. Wat een verschil met vorig jaar, toen sopten we nog door Tsjechie. Campings zijn er hier meer dan voldoende. Op de laatste twee dagen na zijn we steeds de enige tent op het veld. Wat een luxe met zo'n grote tuin! Ook de keuken hebben wij helemaal alleen voor onszelf en ook die is vele malen groter dan thuis....
De Denen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Met Duits of Engels kom je hier een heel eind. Zo loop ik bijvoorbeeld naar een man die op een bank zit, duw hem onze kaart onder de neus en vraag of hij wellicht de weg weet naar de camping. Blijkt hij slechtziend te zijn..... Maar.... als wij dan nog even staan te dubben komt hij op ons af met een meisje dat de camping wel weet te liggen, maar geen Engels kent. Kijk, en dat beheerst hij dan weer een beetje.......

Als we in Aalborg zijn keren plots de kansen. De Rohloff versnellingsnaaf van Marij werkt niet meer goed en al snel wordt duidelijk dat we daar niet mee naar IJsland kunnen. We proberen wat fietsenmakers in de stad en bellen de importeur, maar het gaat hier in Denemarken niet lukken. Wat nu? Rohloff is Duits fabrikaat dus we rijden naar de bibliotheek en zoeken een dealer in Flensburg, net over de grens in Duitsland. Dat lukt! We nemen meteen de trein (zo'n 600 km), gaan daar op de camping staan en melden ons de volgende dag hoopvol bij de betreffende fietsenmaker.
Die constateert een ernstig probleem en de enige redelijk snelle oplossing is een nieuwe wiel met een nieuwe naaf. Kosten 1000 euro. Eind deze week vertrekt onze boot naar IJsland, dus we hebben weinig keus.
"Ach, het hoort er allemaal bij" zegt Anneke. Marij is wat minder over de situatie te spreken en hoopt dat we niet gedwongen worden huiswaarts te keren.
Als we een uur of wat later terugkomen om te kijken of alles tijdig besteld kan worden blijkt dat de Rohloff-expert het toch nog kan maken. We zijn meer dan gelukkig en betalen met plezier de rekening.
We nemen de trein weer terug en hervatten onze fietsreis. Pffffff kantje boord......
Op naar IJsland, de boot vertrekt over een paar uurtjes.

Hartelijk dank voor de leuke reacties en veel groeten,
Anneke en Marij

• 31 Mei 2014 - 10:12

Elly Lodder:

Ik heb genoten van jullie lange reisverslag.Een beetje pech met de fiets,maar gelukkig is dat weer in orde.
    En nu op naar de volgende bestemming.Een goede trip verder. Elly

• 31 Mei 2014 - 13:16

Annelies Van Den Braak:

Hoi Marij en Anneke
    Fijn dat alles is goedgekozen met de fiets . Op naar IJsland veel fietsplezier
    Gr. Wim en Annelies

• 31 Mei 2014 - 14:00

Ria Leo:

Hallo Anneke en Marij .Dat is balen met het achter wiel voor die prijs kocht ik een auto .
    Maar gelukkig is het gemaakt, en kunnen jullie verder .als je een beetje goed op let komen jullie Marc tegen die fiets daar ook.
    Nog heel veel plezier groetjes van ons .

• 31 Mei 2014 - 17:31

Hilly:

Hoi meisjes, leuk verhaal weer, wel even een tegenvaller van de fiets, maar mag de pret niet bederven toch!
    Nou heel veel plezier in IJsland, wachten het vervolg af. Kijk uit voor de ijsberen hahaha. groetjes Hilly xxx

• 31 Mei 2014 - 19:32

Ria Caljouw:

Dat liep gelukkig met een spreekwoordelijke sisser (en bijbehorende financiële consequenties hoop ik) af. Ik had wel een AHA-Erlebnis: Toen wij in 1974 (ja we zijn al een dagje ouder) voor 4 weken (met de jongens uiteraard) naar Finland afreisden kregen wij op de Lüneburgerheide autopech: vrijdagmiddag, een franse auto en om 6 uur moesten wij ons melden in Kiel!! Dankzij een hulpvaardige garageman en een doos sigaren die Co met een vooruitziende blik had meegenomen reden wij om kwart voor 6 de boot op voor onze 42-urige overtocht naar Helsinki. Deze helpende hand blijft jullie de rest van je vakantie vergezellen!! Geniet ze.
    Groet
    Co&Ria

• 31 Mei 2014 - 21:19

Frank Scherpenisse:

Hoi Anneke en Marij,
    Wat een boeiend verhaal weer van jullie. Je ziet het: niet alles gaat van een leien dakje, maar uiteindelijk komt het toch goed, hoewel...
    Ik wens jullie een bijzonder prettige voortzetting van de reis toe. Een behouden vaart in elk geval. Heel langzaam komt voor jullie IJsland in zicht, veel plezier daar!
    Frank.

• 31 Mei 2014 - 22:25

Bernadette:

Dag meiden,

Fijn dat het gelukt is om je fiets te laten maken, ondanks het een extra uitstapje naar Duitsland betekende. Gelukkig zaten jullie nog niet in IJsland.
    Vriendelijke mensen vind je gelukkig toch overal.
    Ondertussen zitten jullie dus op de boot, hopelijk is het rustig weer.
    Veel reisplezier verder. Jullie volgende verslag zullen wij vanuit Kroatië lezen.
    De groeten Willem en Bernadette xx

• 31 Mei 2014 - 23:15

Jenny:

Tjongejongejongejongejonge...wat een pech! effe met de trien heen en weer. Duuuur...!
    Maarja, op de pedalen maar weer dames.
    En geen gesodemieter meer met die fietsen... nu alleen maar leuk, genieten enz.

kussie van Jenny

• 01 Juni 2014 - 11:11

Elly Ringeling:

Halo meiden,
    Wat 'n avontuur, maar wel ontzettend leuk hoe jullie uiteindelijk
    'n fietsenmaker te pakken kregen, kijk met genoegen uit naar het
    volgende verslag.
    Doe voorzichtig en niet met wilde beesten meegaan.
    Groetjes van Elly en Ina

• 01 Juni 2014 - 11:24

Jannie En Anton:

Hallo Anne en Marij. Wat een pech met de Roloff. Gelukkig dat ze deze hebben kunnen maken.
    Maar zoals je dat zei het hoort er wel een beetje bij. Nu maar weer verder genieten van je trip naar Ijsland.
    We zijn er zojuist langs gevlogen. Het weer was er goed. Wat ijsschotsen bij Groenland.
    Momenteel zitten we in Toronto en ik prepareer de Tandem voor onze tour. Tijdens aankomst in Totonto zag ik hoe ze de met de Tandemdoos omgingen. De doos werd onderop een karretje gegooid. Daar boven op werden tig koffers gesmeten. Als je weet dat een koffer ongeveer 23 kg weegt dan begrijp je wat een gewicht deze doos moest ondergaan. De doos was daar niet tegen bestand. Gelukkig allen wat kleine beschadigingen.
    Groetjes en veel plezien
    Jannie& Anton

• 02 Juni 2014 - 19:25

Mirjam Landzaat:

Hoi meisjes,
    Wat een pech met de fiets daar zijn de vakantie centjes niet voor bedoeld.
    Hopelijk blijft het hierbij.
    Nog veel plezier !
    Mirjam

• 02 Juni 2014 - 21:49

Henk En Tonny:

Hallo meisjes,

Gelukkig dat de fiets toch gemaakt kon worden. Geniet maar verder van jullie reis door IJsland. We horen vast nog veel over de mooie plekken op IJsland.
    Henk en Tonny

• 03 Juni 2014 - 11:35

Ingrid:

Oef, wat een verhaal en wat een zuur gevoel dat je dan op tijd moet zijn voor de boot. Toch weer gelukt. Dat is even balen maar later wordt dat een van de smakelijkste verhalen, "weet je nog, toen jouw fiets.....".
    Ben heel benieuwd hoe jullie Ijsland ervaren op de fiets. Vind het een super onderneming.
    En wat Bernadette al schreef, het is waar, overal wonen leuke mensen.
    Veel geluk

• 04 Juni 2014 - 08:10

Jan Van Drunen:

Wat een avontuur weer!! Geweldig. De overgang van het relaxte fietsen naar de "ongezonde" spanning of je wel op tijd komt. Geniet ervan Anneke en Marij en veel fiets-plezier in IJsland! Ik ben benieuwd naar jullie volgende verhaal.

• 10 Juni 2014 - 22:05

Karin Ter Hoeven:

hallo meiden, jullie maken weer van alles mee.Gelukkig dat de fiets nog gemaakt kon worden.Geniet van ervan.

• 26 Juni 2014 - 13:40

Jan En Vera:

Hallo lieve meiden , jullie genieten weer ,en maken het weer spannend ! Veel plezier verder .